Cipru, sau insula Afroditei
Cipru iti ramane mereu la suflet dupa ce apuci sa-l vizitezi cat de cat, nu doar o statiune sau doua, ci satele de munte, stancile de pe plaja, tavernele cu meze (o serie de aperitive aduse pe rand la masa, care poate include pana la 30 de feluri de mancare).
Am vizitat Cipru si pe timp de vara, si pe timp de iarna (chiar de Craciun); si m-as intoarce oricand sa le reiau sau sa vad ce a ramas neexplorat.
Pentru vacanta de vara am ales statiunea Ayia Napa, din partea de sud a insulei, cu cele mai frumoase plaje din acesta destinatie.
O alta plaja minunata pe care am testat-o si care ne-a placut foarte mult este Vathia Gonia Beach, situata in spatele Hotelului Callisto Holiday Village, o varianta foarte buna de cazare de altfel.
Insa, parca cel mai mult mi-a placut sa colind insula cu o masina inchiriata, din Larnaca, de la o cafea servita in ianuarie pe plaja, la 19 grade, cu un soare placut, la statiunile dimprejur, la stancile scufundate in apa de un albastru ireal de la Cavo Greco, la satele de munte cu cele mai parfumate crame, sau cu cele mai iscusite produse din trandafiri.
Printre preferintele mele se afla Nero Caffe, de pe Mackenzie Beach, unde te poti aseza si savura o cafea, o prajitura si sa privesti marea cu soarele stralucind in valuri.
Piatra Afroditei se afla cam la 7 km de Limassol, imediat dupa satul Kouklia. Locul este considerat de turisti unul dintre cele mai romantice, o sectiune de plaja stancoasa, unde ies din apa cateva pietre semicirculare. Legenda spune ca zeita a aparut aici din spuma marii, probabil pentru a cuceri inima vreunui muritor; tocmai de aceea, se crede ca oricine gaseste aici o piatra in forma de inima, va descoperi adevarata dragoste pe viata :)
Edro III Shipwreck este o nava de marfa naufragiata in 2011, in timpul unei furtuni, astazi des vizitata pentru frumoasele apusuri in care se scalda.
Cu harta in brate si cu un traseu prestabilit, am pornit cu o masina inchiriata prin Muntii Troodos, pe drumuri inguste, serpuite si in panta, insa efortul merita, pentru ca satele de munte ascund o mare bogatie culturala, religioasa, si nu numai. Pornind din Limassol spre Muntele Olimp, am vizitat Erimi, Lofou, Koilani, Pano Platres, Kakopetria, Agros, Omodos.
Kakopetria este un sat de munte, la 55 km sud de capitala Nicosia; partea noua a localitatii are case mari, cu acoperisuri din gresie, iar vechea Kakopetria (Old Kakopetria), are cateva stradute inguste, pitoresti, iar casele traditionale au balcon din lemn.
Satucul Argos ne-a atras atentia datorita fabricii de trandafiri (The Rose Factory - Chris N. Tsolakis), o afacere de familie cu muncitori locali, care produc apa de trandafiri, lichior de trandafiri, diferite sapunuri si alte produse cosmetice, gem de trandafiri, ciocolata, lumanari, vin, ceai de trandafiri etc.
Dupa faimosul meze poti incerca fructele de mare si pestele, prajiturile frumos decorate si nu uitati cafeaua, neaparat cafeaua de pe Plaja Mackenzie :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu