Incerc sa caut cele mai frumoase cuvinte de introducere, pentru a prezenta Bali: "dimineata lumii", "insula zeilor", "paradisul exotic"..... si parca nimic nu e suficient pentru a descrie ce am gasit acolo. Sunt multe lucruri care contribuie la acest aspect: caldura oamenilor, mereu zambitori, de parca n-ar avea niciodata o suparare, frumusetea plajelor, mancarea delicioasa, masajele pe plaja, frumusetea locurilor de un calm absolut....
Am calatorit in Bali intr-o perioada usor tulbure pentru ei, pentru ca vulcanul Mount Agung se pregatea sa erupa. Din acest motiv, unele locuri nu le-am putut vizita, cum a fost cel mai renumit tempul, Pura Besakih. Insa sunt 100% convinsa ca ma voi intoarce in Bali, pentru ca locurile care m-au impresionat in mod deosebit, am inceput sa le revizitez. Si Bali este unul dintre ele, cu siguranta.
Am ales Hotel Swiss Belresort Watu Jimbar din Sanur, situat cam la 7 minute de plaja, o plimbare foarte placuta pe care o faceam in fiecare zi, trecand si prin curtea unui hotel (o scurtatura) care m-a impresionat in mod deosebit, si la plaja si terasa caruia ne-am petrecut mare parte din timp. Se numeste Tandjung Sari Hotel, unde am facut si multe fotografii :)
Combinatia aceasta de verdeata, de flori de frangipani cu statuetele de piatra, fac ca Bali sa ramana pentru mine ceva unic. E ceva desprins de realitate parca, e divin. Ofrandele pe care ei le fac si le aseaza la intrare in case, magazine, restaurante, hoteluri, mirosul acela de panus, va ramane mereu in amintirea mea. Florile de frangipani, oooh minunatele flori de frangipani, mirosul acela de rai....
Desi majoritatea insulelor Indoneziei sunt musulmane, Bali are o religie majoritara hindusa. Templele sunt in jur de 20000, cam 3 in fiecare localitate, cu un rol important in viata comunitatii, dedicate unor zeitati hinduse.
Zeitatea suprema este Brahma, apoi Shiva distrugatorul si Vishnu zeita protectoare, dar pe langa acestea, exista cate o zeitate dedicate fiecarui element al naturii.
Templele sunt fascinante; pura = templu, de aceea fiecare denumire incepe cu "Pura": Pura Besahik, Pura Taman Ayun etc.
Pentru ca balinezii cred atat de mult in zeitati si le poarta un foarte mare respect, tinuta trebuie sa fie decenta atunci cand vizitezi un templu; sarongul este piesa de vestimentatie cu care te vor acoperi la intrare, un fel de fusta pe care o infasori in jurul taliei.
Pura Batuan, este un templu faimos pentru picturile sale balineze, cu diverse reliefuri care reprezinta figuri mitice, dar si teme florale.
Templul Tanah Lot, tradus prin "pamant in mare", are intr-adevar o pozitie care il claseaza printre preferatele turistilor, acolo unde valurile spumega lovindu-i stancile negre si apusul moare in apa.
Templul sta cocotat pe o stanca si este accesibil doar la reflux, asa ca noi am reusit sa ajungem la timp.
Zeitatea acestui templu este Dewa Baruna, protectoarea marilor si oceanelor.
Templul Uluwatu, dedicat zeitatii Siva Rudra, protectorul tuturor aspectelor vietii in univers, este locul in care cele trei forte divine (Brahma, Vishnu si Siva) au devenit un intreg. Pentru ca templul este construit pe marginea unui prapastii, de aici poti privi cele mai frumoase apusuri peste Oceanul Indian.
Templul Uluwatu l-am vizitat la intoarcerea de la plaja Padang Padang, la care am petrecut o zi de vis; am inchiriat o masina cu sofer care ne-a dus la plaja, ne-a asteptat efectiv o jumatate de zi si ne-a adus apoi, la retur, la templu.
Plaja Padang Padang este renumita in urma filmului "Eat.Pray.Love", in care a jucat Julia Roberts. La plaja se coboara printre niste stanci, printr-un culoar ingust, conferind ideea de plaja ascunsa; este inconjurata de stanci si corali, intr-un decor spectaculos:
Excursiile organizate le-am facut in felul urmator: pentru ca am fost un grup, am reusit sa inchiriem un microbuz, cu sofer si ghid, la tariful de 20 de dolari/zi x doua zile, si am avut un traseu frumos, cu cele mai importante obiective care se puteau vizita. Ghidul nu-l voi uita niciodata: un om calm, zambitor, care ne-am spus ca pana la cei 55 ani ai sai nu a vazut niciodata doi oameni batandu-se in Bali :)
Pe langa templele mai sus amintite, am vizitat si the Monkey Forest, din Ubud, un sanctuar si habitatul maimutei balineze cu coada lunga, unde traiesc aproximativ 1049 de maimute. Simpatice si hoate, pentru ca daca ai ceva la vedere sau in mana, fie alimente, fie o sticla cu apa, ti le fura :)
Una dintre atractiile pentru turistii care ajung in Bali sunt plantatiile de orez, unele terasate si de un verde crud. O astfel de terasa este Orezaria Tegalalang din Ubud, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Bali, inclusa de altfel in Patrimoniul Unesco.
Legenda cafelei Kopi Luwak este una cat se poate de ciudata. Cafeaua Arabica este renumita peste tot in lume, dar nu multi stiu cum este procesata. Ca sa aflam, am vizitat o ferma de cafea, unde ghidul ne-a povestit initial despre plantele de cafea pe care ei le cultiva, iar apoi ne-a explicat intreaga procedura. Ne-a aratat un animal, inrudit oarecum cu oposumul, dar de marimea unui raton, care se numeste Luwac. Aceste animalute mananca boabe de cafea, le aleg pe cele mai frumoase si de cea mai buna calitate, le inghit si nu le digera, le defecheaza. Apoi fermierii le curata de doua staturi de coji, le fierb aproximativ 20 de minute si le lasa la uscat 3 zile, dupa care le prajesc si le piseaza manual. Si astfel se obtine cea mai scumpa cafea din lume, pe care, curajosi fiind, am degustat-o in gradina lor, in diferite combinatii: cu lime, cocos, vanilie, alaturi de ceaiuri aromate, in diferite combinatii si ele.
Am avut o oprire scurta in Ubud, in care am colindat bazarul, incarcat de culoare si arome, am luat masa la o terasa si am plecat mai departe. Pentru Ubud ma voi intoarce in Bali, pentru ca acolo sunt mult mai multe de vazut si facut, inclusiv faimoasele cazari in padurea tropicala, la resorturile fabuloase cu care adesea ne intalnim pe retelele de socializare.
Leaganul viselor noastre s-a numit Bali Swing, un leagan care te poarta agale peste jungla, palmieri, terase de orez, rauri si cascade. Un astfel de leagan am vizitat in Ubud si unii dintre noi s-au bucurat de experienta inedita. Mi-a facut placere sa-i privesc si sa ma bucur de fericirea ce li se citea pe chip, pentru ca eu ma tem de inaltimi :)

Pentru ca vulcanul activ Mount Agung ne ameninta cu lava incinsa si fum, am ratat cateva obiective din zona inchisa, de jur-imprejur. Dar ne-am oprit pe o terasa draguta, in Kintamani, de unde am putut admira spectacolul in siguranta, dar si Mount Batur, care era chiar in fata noastra. Am inteles ca pe Mount Batur se pot face expeditii ghidate; suna interesant si ramane de bifat.
Am participat la un spectacol de dans balinez, din care ne-am straduit sa intelegem ceva, insa ne-am bucurat de costume si de muzica balineza. Dansurile balineze aduc un omagiu zeitatilor, dansatorii parca intra in transa, cu costumele lor extravagante si miscarile unduitoare si ciudate totodata.
Intr-o scurta excursie de cateva ore, am bifat si plaja din Kuta, despre care auzisem multe lucruri, insa am nimerit o zi mai putin insorita si plaja a parut mai putin interesanta decat m-am asteptat. Kuta mi s-a parut o statiune destinata vacantei active mai mult noaptea, o distractie in cluburi, la terase, iar ziua eventual la surf.
Sanur mi s-a parut o alegere potrivita pana la capat. Hoteluri elegante, vile cochete cu piscine inconjurate de vegetatie si statuete din piatra, frangipani si vegetatie luxurianta. Plaja este amenjata cu sezlonguri (spre deosebire de Kuta de exemplu), masaj pe plaja la orice ora si foarte multe terase, astfel incat poti testa in fiecare zi/seara altceva. Ce nu pot uita sunt crevetii king pe care nu i-am mancat nicaieri altundeva la fel, cu sosurile de unt si usturoi, sau sosurile de arahide usor picante.
- - - - - - - - - - -- - - - - - - - Fin - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Comentarii
Trimiteți un comentariu