Cuba, casa lui Al Capone si a lui Che Guevara

 

    Cuba este tara despre care ar trebui sa citesti cate ceva inainte sa mergi. Insa un ghid recent, pentru ca este o tara in continua schimbare, unde turismul a devenit a doua sursa de venit, dupa productia trestiei de zahar. Varadero este cea mai populara statiune turistica, asadar, in Varadero ne-am cazat si noi!



    Hotel Memories Varadero a fost pentru noi o varianta perfecta, un hotel cu all inclusive, cu piscine, baruri la piscina, o plaja minunata, restaurante potrivite si animatie pe masura.











    Plaja, una exotica rau, cu nisip alb si o mare azurie, sezlonguri si umbrele la discretie, si o plimbare scurta pana la ea, pe aleile cu palmieri ale hotelului, o carte si un cocktail in anans, nimic in plus. Un loc de unde n-ai mai pleca.






    Ce sa faci in Varadero? Sa inchiriezi o masina clasica, cat mai colorata, cu sofer cu tot si sa strabati strazile, printre cladiri, piete, oameni, sa te opresti la un cocktail si neaparat sa-i faci o vizita lui Al Capone, exact la el acasa :) 












    
    In Havana, capitala romului Havana Club si al trabucurilor Cohiba, am ajuns tot cu o masina de epoca inchiriata, cu sofer (ca asa se poarta in Cuba). In primul rand in Havana trebuie sa te plimbi printre cladirile coloniale colorate si masinile de epoca, si trebuie neaparat sa te pozezi cu femeile cubaneze imbracate traditional, cu trabucul intre degete, care te asteapta la poze cu 2 dolari.












    Fiind cel mai bine pastrat oras colonial din America, cu o arhitectura admirabila in partea veche a orasului, Havana este un muzeu in aer liber, foarte cautat de turistii curiosi sa vada cladirile coloniale pline de culoare, masinile din vremea lui Al Capone, pentru salsa si muzica cubaneza, pentru aromele de rom si trabuc. 










  



    Bulevardul El Malecon (tradus dig, promenada), este unul din cele mai renumite locuri din Havana. Intins pe 8 km, este locul in care localnicii se intalnesc in special seara, socializeaza si se bucura de briza marii, joaca jocuri, asculta muzica si danseaza.





    Capitoliul National, aflat chiar in centrul orasului, este copia cladirii din Washington, cu cativa metri mai inalta. Candva a gazduit Parlamentul, insa astazi gazduieste Ministerul Stiintei si Tehnologiei, dar si Academia de Stiinte. 





    Piata Revolutiei, intinsa pe o suprafata considerabila, are pentru cubanezi o insemnatate istorica, datorita evenimentelor din timpul Revolutiei Cubaneze. In centru se afla statuia lui Jose Marti, iar de o parte si de alta statuile lui Che Guevara si Camilo Cienfuegos. Che Guevara, sau mai simplu Che, a fost un revolutionar argentinian, lider al regimului comunist cubanez, a carui imagine s-a transformat intr-un simbol cultural al revolutionarilor de stanga din intreaga lume. "Hasta la victoria siempre!"






    Plaza de la Catedral este una din cele cinci piete principale ale Havanei si locul unde se inalta falnica Catedrala San Cristobal. Piata este frumoasa, cu obloane albastre, care ii dau un farmec baroc, inconjurata de Palatul Contelui Lombillo si Palatul Marchizelor de Arcos, Centrul Artei Moderne si un patio care gazduieste funadatia scriitorului cubanez Alejo Carpentier.






    La Bodeguita del Medio este un bar vizitat de aproape toate celebritatile care au trecut prin Cuba, inclusiv de Hemingway. Un local in care rasuna muzica, curge berea si miroase a fructe de mare. L-am prins foarte aglomerat, cum probabil este mereu in sezonul turistic, dar am intrat pentru doua poze.





    La Floridita este un cocktail bar in partea veche a Havanei, dechis acum 200 de ani, care impresioneaza cu bustul lui Ernest Hemingway, un client obisnuit al barului, in coltul preferat de scriitor.




    Castelul Morro (Castillo de los Tres Reyer del Morro) este o cetate care pazeste constiincioasa intrarea in golful Havanei; a fost construit la sfarsitul secolului al XVI-lea, cu scopul de a proteja impotriva amenintarii atacurilor pirate. Din partea superioara se deschide o priveliste minunata asupra orasului si asupra oceanului. 




    Fortaleza de San Carlos de la Cabana se afla cam la 15 minute de El Morro, costruita in 1770, pe atunci cea mai mare si mai scumpa cetate. In timpul regimului Batista a fost inchisoare militara, apoi a devenit sediul lui Che Guevara. 










    Statuia lui Hristos pazeste cu sfintenie orasul de la cei 20 m inaltime, din anul 1958, cand a fost construita de sculptorita Jilma Madera, din marmura de Carrara. Statuia il infatiseaza pe Isus Hristos stand in picioare, cu o mana la piept si cu cealalta ridicata intr-un gest de binecuvantare, cantareste 320 de tone si se afla la inaltimea de 51 m deasupra nivelului marii.




        Pe langa toate aceste minunatii, este imposibil sa nu zambesti in coltul gurii cand te plimbi pe strazi, printre magazinele lor comuniste si sa intri in cate unul, te casti la vitrina plina cu nimic si nu-ti vine sa crezi ca te-ai intors parca in copilaria Tovarasului Nicolae. 





    Ernest Hemingway, indragostit de Cuba si inspirat de experientele sale de acolo, s-a perindat prin insula aproape trei decenii, iar in Havana am gasit multe locatii care pastreaza amintirea pasilor sai. Pe langa Bodeguita del Medio si La Floridita, Hotel Ambos Mundos a facut un mic muzeu din camera 511, preferata autorului, cu o vedere frumoasa asupra Havanei si a portului. Pe langa mobilierul original, am gasit aici multe fotografii, una dintre masinile lui de scris si cateva undite de pescuit.


   



        Si ce nu e de ratat in Havana, in lungile plimbari pe stradute, cate o oprire pe strada sau in fata localurilor unde se danseaza samba, rumba, bachata. Dansul latino este aici la el acasa, asa ca reprezentatiile sunt deosebite :)





    Jeep Safari Yumuri este o excursie de o zi, in care te afunzi mai mult in viata cubanezilor de la tara, ai divertisment, ai snorkeling in ape cristaline, 



Turul incepe cu o oprire pentru snorkeling la Playa el Coral (Coral Beach), unde timp de 30 de minute admiri diversitatea marina si culoarea turquoise a apei. 





    

        Apoi ne-am deplasat cu jeepurile care Canimar River, unde am fost intampinati de niste dansatori indieni, care au desfasurat un mic spectacol pe ponton; apoi ne-am imbarcat in barci cu motor si am facut un tur in tromba pe rau, in mijlocul padurii tropicale.








    Am plecat de aici si trecand prin pitorescul oras Matanzas, unde multe dintre cladiri sunt in paragina, insa intr-un contract placut cu viata de oras, am ajuns la Pestera lui Saturn, unde am gasit doua caverne mari si o piscina naturala cu ape de smarand. Aici nu doar admiri stalactitele si stalagmitele, ci poti sa te si scufunzi in apa rece ca gheata.









    Am pornit apoi spre Rancho Gaviota, o ferma unde am fost intampinati cu un cocktail de bun venit. Am beneficiat de un tur ghidat printre campurile cultivate si printre animalele de la ferma, prin mijlocul plantatiei de bananieri. Am servit un pranz tipic cubanez si am servit o cafea cubaneza autentica la Casa del Campesino. 










    Si pentru ca nu degeaba a fost numita "ultimul bastion al comunismului", uneori pe drum intalnesti panouri sau pereti inscrisi cu indemnuri si sloganuri patriotice, majoritatea fiind cuvintele lui Fidel Castro.





    Niciodata sa nu pleci cu mana goala din Cuba! Sa pleci cu Ron de Cuba (Crema del Ron in cazul mau) si cu o colecie de trabucuri Cohiba (fie el si un magnet de frigider).




                                     - - - - - - - - - - - - - FIN - - - - - - - - - - - - -









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Saigon (Ho Chi Minh), taramul nesfarsit al scuterelor si Insula Phu Quoc

Istanbul - cu un picior in Europa si altul in Asia

Chania - de la autentic la exotic