Egipt, acasa la Tutankhamon
Anul acesta Egiptul este la mare cautare, datorita raportului calitate - pret pe care il ofera, hoteluri de 5* cu regim all inclusive. Bineinteles, oferta trebuie mereu studiata, ca in orice alta situatie, pentru ca uneori, din cele 5*, doua pot fi cazatoare :) Nu intotdeauna ce e cel mai ieftin e si cel mai bun!
Testarea covid este in acest moment obligatorie doar pentru turistii nevaccinati, insa acest aspect trebuie verificat punctual la plecare; pot interveni modificari saptamanal. Test PCR cu maxim 72 de ore inainte de plecare, efectuat in clinica acreditata!
La iesirea din aeroport ne intampina ghidul local al agentiei prin care ne-am cumparat vacanta, ne arata in care autocar ne urcam (pt transfer la hotel), ne inmaneaza cateva pagini cu informatii utile si ne transmite in ce zi si la ce ora ne viziteaza la hotel, pentru a discuta despre excursiile optionale. Bineinteles, mereu pe plaja vor exista agenti super amabili, super informatii si cu super oferte; nu intotdeauna cei mai de incredere.
Regimul all inclusive inseamna 3 mese principale pe zi, cu bauturi locale incluse si unele snack-uri intre mesele pricipale. Sezlongurile la piscina si la plaja vor fi mereu incluse; hotelurile sunt in general mari, cu gradini si piscine pe o suprafata intinsa, cu plaja larga de nisip si ponton. Prosoapele pentru plaja sunt incluse si ele.
Internetul poate fi pe alocuri o problema, Wifi-ul "suporta" o gramada de oameni intr-un hotel, asa ca cea mai buna solutie este cumpararea unei cartele locale, imediat la iesirea din aeroport, unde exista magazine special pentru asta.
Dar inainte de a ajunge la cartele si inainte de control pasapoarte, se achita la un birou separat taxa de viza (25$/persoana). Ar fi bine sa aveti si un pix la indemana, pentru ca veti avea de completat niste formulare simple, pe care le primiti inca din avion (nume - prenume, data nastere, numar pasaport, numar zbor, numele hotelului in care va veti caza etc)...foarte simplu. La fel veti proceda si la retur, completati aproximativ acelasi formular si la plecare ( il primiti cand faceti check-in-ul).
Ce sa facem in Egipt? Facem baie si plaja, dar suntem foarte atenti la plaja, pentru ca soarele din Egipt este mai puternic decat suntem noi obisnuiti; chiar daca bate vantul si nu simtim, soarele poate produce arsuri solare zdravene, asa ca neaparat crema de plaja cu factor de protectie, nu trebuie sa lipseasca. Poate si o sapca, esarfa pe cap, o bluzita in apa la copii.
Snorkelingul este la mare cautare, multe hoteluri au recif propriu de corali, unul chiar spectaculos as zice, sau putem face acest lucru intr-o excursie suplimentara, cum ar fi cele de la Orange Bay, Paradise Island, Giftun. Mastile de snorkeling cele mai practice sunt cele pe toata figura (le gasim in Decathlon de exemplu), dar cel mai important ar fi sa fie ale noastre si nu inchiriate de la localnici. Nu calcam niciodata pe corali, pentru ca in afara de faptul ca nu dorim sa-i distrugem, ne putem rani; unii pot fi foarte taiosi. La fel, nu e bine sa atingem pesti, arici de mare sau alte vietati care ni se par frumoase si foarte colorate.
Vestita poveste cu apa de la robinet, este de fapt asa: nu se poate consuma apa de la robinet in Egipt, insa este ok sa o folositi la spalat pe dinti. Nu trebuie sa folositi apa imbuteliata pentru asa ceva, decat daca va este sete :)
Da, afectiunile gastrice sunt destul de des intalnite, sau un usor discomfort poate, insa daca nu facem amestecuri traznite, excese ca la all inclusive :), nu vor fi probleme. Evitam in general sosurile lor, fie ele in salate foarte amestecate sau in boluri frumos colorate, mancarea prea condimentata, combinatiile de iaurt - fructe - suc/bere, doua feluri de mancare + desert + fructe + bere....Stomacul nostru este obisnuit putin altfel acasa. Daca totusi ni se intampla aceasta neplacere si medicamentele aduse de acasa nu ne ajuta (gen imodium, colebil, furazolidon etc), farmaciile din hoteluri vand ANTINAL, un medicament care rezolva probleme de genul.
Daca mergem la cumparaturi in Egipt, pentru ca localnicii se lauda cu parfumuri fine, bumbac, matasuri, suveniruri etc, negociem totul la sange. Egiptenii cred ca s-au nascut targuindu-se :)); este un fel de sport national, la fel ca in Tunisia. Mai putin in mall-uri, unde preturile sunt fixe.
Excursiile optionale sunt la mare cautare si pe buna dreptate. Doar nu mergem in Egipt fara sa ajungem pe o insula cu apa albastra pe care am mai vazut-o doar la TV, sau sa vizitam mult vestitele Piramide, sau sa cercetam mormantul lui Tutankhamon, sau sa facem un safari pe dunele de nisip alb, sau sa inotam cu delfinii...etc. Sa ne facem o idee legata de tariful excursiilor, care bineinteles, poate sa difere putin de la agentie la agentie:
Daca esti pasionat de istorie si vrei sa faci fotografii frumoase, Muzeul din Cairo si apoi Piramidele, un magazin de parfumuri si un atelier de papirus, sunt locurile potrivite. Trebuie sa stii ca drumul pana la Cairo nu este unul scurt, sa te inarmezi cu rabdare, cu haine subtiri dar care te acopera binisor, cu doua sandwich-uri si o apa, si cu cativa banuti in plus, pentru ca tentatia este mare :) Se pleaca din hotel noaptea, drumul dureaza undeva la 7 ore, iar returul va fi tot spre miezul noptii...urmatoare.
Valea Regilor este o alta optiune interesanta, unde se viziteaza mormintele regilor, mai exact 3 la numar, plus mormantul lui Tutankhamon (cu un cost suplimentar). Apoi se viziteaza Templul Reginei Hatshepsut, unul dintre cei mai renumiti faraoni.
Excursiile la Orange Bay, Paradise Island si Mahmya Island sunt oarecum similare, transfer in portul Hurghada, plecare cu ferryboat, cu opriri la snorkenling, timp pentru plaja si baie pe insula. Peisaje de neuitat! Ce sa mai spun, ca in drum poti avea norocul meu, sa vezi delfini! (in libertate!)
Acvariul din Hurghada este o experienta draguta pentru copii; se poate vizita organizat sau pur si simplu cu un taxi comandat de la receptia hotelului. In afara de speciile marine, au si o mini gradina zoologica.
Inotul cu delfinii poate fi o experienta de neuitat pentru oricine; copiii sunt sigura ca nu o vor uita niciodata. La inceput un show cu delfini si lei de mare, apoi inot cu delfinii si fotografii memorabile.
Discovery safari este o aventura in adevaratul sens al cuvantului. Plimbare prin desert cu atv-uri, cu buggy, cu jeepuri pe dunele de nisip, plimbare pe camile, apus de soare si cina cu spectacol in mijlocul desertului.
Experienta se termina cu un control destul de amanuntit in aeroport. A nu se transporta in bagaj bucati de coral, scoici sau alte chestii acvatice, vii sau moarte; este strict interzis si amenzile sunt foarte mari.
La retur este obligatorie infolierea bagajelor, serviciu care costa 5$ in aeroport. Nu recomand infolierea in hotel si nici sa duceti folie alimentara de acasa; daca personalul aeroportului considera ca bagajele nu sunt infoliate corespunzator, sau descopera ceva ce li se pare interesant in interior, le desfac si vor fi infoliate din nou, contra cost.
Vacanta placuta si zile cu briza!
Comentarii
Trimiteți un comentariu