Cum sa ai o vacanta perfecta

 



    Din punctul meu de vedere, o vacanta perfecta inseamna o informare perfecta in prealabil. 

Daca ma las pe mana prietenilor, nasilor, vecinilor.....atunci la fata locului nu ma plang (ca eu as fi vrut ca hotelul sa fie pe plaja nu la 300 m de plaja, ca eu as fi vrut o camera mai mare, ca hotelul nu este ce ma asteptam sa fie, ca nu am ce vizita in zona si ma plictisesc etc). Nu se poate sa plec in vacanta fara sa stiu unde merg, pe banii mei! Fara sa caut hotelul pe tripadvisor.com, sa verific referintele turistilor care l-au vizitat, sa iau in considerare exact ce ma intereseaza (plaja, conditiile de cazare, mancarea, curatenia, distanta fata de obiectivele turistice etc). Un hotel rezonabil are cam de la 70% referinte bune, unul bun in jur de 80% si unul foarte bun de la 85% in sus. 

Nu plec in vacanta fara sa fiu bine informat, incepand cu momentul in care m-am decis sa plec in vacanta si terminand cu ultimul detaliu legat de aceasta. Si cum sa fac asta?

Stabilesc destinatia, asta e clar, insa pana si asta este in functie de bugetul cu care pornesc la drum. 

Stabilesc ce fel de vacanta imi doresc: una activa, una pasiva sau una combinata. Adica imi doresc sa vizitez cat mai mult, imi doresc sa ma odihnesc si sa ma bucur de facilitatile unui resort sau le doresc pe ambele?



    Daca imi doresc sa vizitez, atunci cazarea va fi una basic cel mai probabil, un loc curat si plasat intr-o pozitie accesibila (aproape de o gura de metrou daca este vorba despre un city break), poate care include un mic dejun (pentru ca imi doresc sa pornesc la drum cu ceva in stomac si cu o cafea la bord). Aici iau in considerare deplasarea pana la destinatie (biletele de avion/autocar/cheltuieli combustibil daca merg cu masina personala) + transferul de la aeroport la hotel si retur + cazarea cu sau fara masa, iar apoi stabilesc ce imi doresc sa vizitez; cel mai bine sa fac asta de acasa, chiar daca nu in proportie de 100% (la destinatie pot aparea locuri despre care nu am auzit si pe care mi le recomanda localnicii), stabilesc cu ce ma deplasez (inchiriere masina/abonament metrou etc). 



    Daca imi doresc un sejur de relaxare, atunci cazarea devine mai importanta. Verific in descrierile gasite pe internet tipul de camera (le gasesc mereu pe site-ul hotelului la sectiunea Accommodation), gradinile, restaurante/baruri in incinta si in imprejurimi, plaja si facilitatile ei (am sau nu sezlonguri, gratuite sau contra cost, am sau nu bar pe plaja, intrarea in mare este abrupta sau nu, cu nisip sau pietris etc). Bineinteles, referintele turistilor ma ajuta din nou, fie ele pe Tripadvisor, Amfostacolo.ro sau Booking.com; si bineinteles tin cont si de nationalitatea turistilor care dau aceste referinte, pentru ca nemtii isi doresc piscina si nu mare, englezii isi doresc cocktailuri si nu camere de lux, romanii vor in general mancare buna si plaja aproape; culeg ce ma intereseaza si fac o medie rezonabila. Daca un turist se plange ca personalul hotelului este jalnic pentru ca check-in-ul lui a durat foarte mult, dar alti 20 spun ca totul a fost perfect cap-coada, atunci stiu exact catre cine inclin; daca un turist se plange ca a gasit o musca in supa si ii face si o poza, dar alti 20 iti spun ca mancarea a fost gustoasa si diversificata...atunci am cu siguranta informatia care ma intereseaza. 

NICIODATA, NICAIERI, nu o sa vezi pe toata lumea multumita...ca si in viata :)  Si apropos, nu stiu de ce, dar platformele acestea cu review-uri incep mereu cu review-urile proaste....



    Nu agreez pozele cu balamale ruginite, teava din spatele vasului de toaleta, doua fire de praf de sub pat, o musca zdrobita pe tavan, etc. Nu pentru astea merg in vacanta, sa fac CTC-ul. Inainte sa ajung sa fac aceste poze, imi maresc considerabil bugetul si merg la un hotel de 4-5* (si acela verificat de acasa). Pentru ca 4* in Tunisia nu sunt 4* in Dubai. Destinatia in care calatoresc imi spune totul despre conditiile de la hotel. Pentru ca noi ca si natii suntem diferiti; fiecare popor are alte principii, alte conditii de trai, pun sau nu accent pe ce ma intereseaza pe mine: in Turcia calatoresc pentru servicii excelente, in Grecia calatoresc pentru peisaje mirifice, in Kenya merg sa vad animale salbatice (uneori chiar si in balcon sau pe peretii din camera).

    Daca imi doresc o vacanta combinata, relaxare si vizitare, caut hotelul potrivit pentru asta (ca si pozitie in primul rand), bineinteles conditiile care ma intereseaza la hotel si apoi obiectivele turistice pe care imi doresc sa le bifez. Daca sunt intr-o destinatie pe cursa charter, imi stabilesti 2-3 excursii pe care as dori sa le fac si ghidul local imi va da toate detaliile care ma intereseaza. 



    O vacanta cu 500 euro/persoana poate fi la fel de frumosa ca o vacanta cu 1000 euro/persoana, daca stiu exact ce imi doresc de la ea si o organizez corect, constient de bugetul acordat. Nu mereu mergem in vacante scumpe, nu toti ne permitem vacante scumpe, unii vrem 3-4 vacante pe an si atunci nu toate sunt cu buget mare alocat; pretentiile insa trebuiesc ajustate in functie de realitate. Daca stiu exact ce imi doresc, este imposibil sa nu am o vacanta fericita. 

    Daca am un buget mai restrans, dar ma setez de acasa ca vreau sa ma bucur de o plaja perfecta, atunci caut hotelul care o are in apropiere, imi iau o rogojina, o carte si ochelarii de soare; in acest caz hotelul trebuie sa fie doar unul curat si decent, nu unul luxos; pretentiile mele de 5* nu mai sunt relevante.

Daca am mereu pretentii de 5* si perfectiune, atunci atat bugetul cat si informarea trebuie sa fie corecte.

Da, este adevarat ca in cazuri exceptionale planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, insa mereu culeg partea buna a lucrurilor; este imposibil ca totul sa fie ruinat intr-o vacanta: daca nu-mi place camera, atunci sigur plaja ma bucura si ma incarca pozitiv; daca plaja are pietris si eu imi doream nisip, poate piscina are toboganele pe care le visam sau poate gasesc alta potrivita in apropiere; daca mancarea nu este ce trebuie, o sa merg la un restaurant (nu cred ca mor saraca din 6 cine in alta parte, din contra, poate in afara hotelului descopar ce nu as fi visat). Nu o sa-mi stric niciodata vacanta pentru ca nu este chiar superlativul ce l-am visat. 




    Nu stric vacanta familiei mele pentru ca mie nu-mi place locatia, nu stric vacanta prietenilor mei pentru ca mie nu-mi place mancarea; daca prietenilor mei nu le place ceva, incerc sa le arat partea frumoasa a lucrurilor (pentru ca este imposibil sa fie totul ruinat daca m-am informat corect unde merg)

 si 

NICIODATA nu fac o tragedie dintr-o VACANTA!






Comentarii

  1. Foarte bine punctat! Aș mai adauga ceva: Pentru o vacanță reușită, ancorata în realitate, recomand ca toată lumea sa apeleze la un agent de turism. El, agentul, nu îți va vinde niciodată condiții de 7* cu buget de 3* și mereu va fi punct de sprijin pentru o alegere corectă. Frumos și mai ieftin nu există! Exista însă oferte corecte, informații verificate, iar toate aceste elemente compun o vacanță perfecta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Saigon (Ho Chi Minh), taramul nesfarsit al scuterelor si Insula Phu Quoc

Istanbul - cu un picior in Europa si altul in Asia

Chania - de la autentic la exotic