A doua incursiune in Bali, una imbunatatita :)

 

    Daca ajungi o data in Bali, cu siguranta te vei intoarce. Pentru ca Bali este o destinatie complexa, unde poti face de toate: plaja, excursii, interactionezi cu localnicii, shopping, te incarci cu energie pozitiva si mananci regeste. Pentru toate acestea, eu ma voi intoarce si a treia oara.


    Daca prima oara am ales o singura statiune pentru cazare, acum am ales sa petrecem 3 zile si in Ubud, inainte de a pleca spre zona de plaja. Pentru ca de fapt din Ubud poti face cele mai multe excursii, sunt mai la indemana. Traficul este destul de greoi si e de preferat sa nu pierzi foarte mult timp in masina.

    Ubud este un amalgam de senzatii. Sa ratacesti pe strazi e una din marile placeri, printre magazine, tarabe cu fructe, terase ascunse, cate un tempu ici-colo si ofrande, multe ofrande. 





    Ne-am cazat la Hotel Atta Mesari, un resort tipic balinez, care in spate are o orezarie, iar in cealalta parte jungla abundenta. Hotelul in sine este foarte impadurit, cu plante exotice si porti balineze.








        La o margine de Ubud se intinde Monkey Forest, un loc unde zeci/sute de maimute convietuiesc si se bucura de ce mai fura de la turisti; pentru ca aici mereu trebuie sa-ti pazesti ochelarii de soare, palaria sau sticla cu apa :)





    In masura in care timpul, traficul si vremea sunt de partea ta, din Ubud poti face excursii de o zi, cu masini inchiriate cu sofer cu tot, care joaca si rol de ghid; oameni calzi si comunicativi, care iti povestesc tot ce vrei sa afli despre cultura lor, despre viata in Bali si despre obiectivele turistice vizitate.

    In prima zi de excursii noi am vizitat Tirta Gangga Water Palace, un loc de neratat, un palat transformat intr-un sanctuar cu gradini incredibile, cu piscine pline cu pesti colorati, fantani si statuete din piatra ce rasar din apa:








    Pura Berakih sau Templul Mama este cel mai mare si cel mai important templu hindus din Bali. Catarat pe versantii Muntelui Agung, este format din 23 de temple separate, despre care localnicii spun ca au supravietuit unei eruptii vulcanice devastatoare in 1963, datorita zeilor. Locul este magic si chiar si pe ploaie a meritat fiecare metru explorat.







    Satria Luwak Coffee Plantation este cea mai renumita plantatie de cafea, intinsa in mijlocul junglei. Kopi Luwak se spune ca este cea mai scumpa cafea din lume, renumita pentru modul inedit in care se produce: un animalut numit civeta de palmier se hraneste cu boabe verzi de cafea, nu le digera in totalitate si le expulzeaza prin excremente. Acestea sunt colectate, spalate si apoi prajite, rezultand cel mai scump sortiment de cafea. La Satria se face o degustare de diverse sortimente de cafea si ceai, cu diferite arome, intr-un foisor, in mijlocul gradinii.





    Pura Turta Empul este un templu hindus balinez, cu apa, unde localnicii merg pentru purificare. Era ultimul pe lista noastra, dar din pacate noi nu am mai ajuns sa-l vedem de aceasta data.


    In ziua in care am facut si transferul din Ubud in Sanur, am avut pe lista cateva obiective care cu siguranta nu trebuiesc ratate: 

    Swing Heaven, poate cel mai instagramabil loc din Bali, este o locatie unde sunt amenajate multe leagane si cuiburi impodobile cu cele mai colorate flori. Poti inchiria rochii colorate, cu trena luuunga, pentru ca pozele sa fie mai spectaculoase. Personalul te fotografeaza si te filmeaza gratuit, cu telefonul personal si va asigur ca amintirile vor fi de neuitat. Desi este mai mult o distractie pentru fete, bineinteles, poate fi o locatie si pentru cupluri :)








    Orezaria Tegalalang este o minune. Din pacate de data aceasta am prins-o pe o ploaie grozava, dar am admirat-o de sus, de pe terasa restaurantului Warung, unde am servit un suc proaspat de papaya si am mancat niste creveti deeeliciosi! Data trecuta am reusit sa intram si atasez cateva poze de atunci si de acum:






     Dupa ploaie am vazut si Cascada Tegenungan, intr-un decor minunat, impadurit, in Kemenuh Village; din pacate apa era tulbure din cauza ploilor si putini turisti s-au aventurat sa se scalde. Insa experienta merita bifata.




    Ploaia ne-a insotit si la Templul Batuan, cel mai vechi templu din Bali (anul 944). Acoperisul constructiilor tipic balineze este confectionat din fibra de cocotier.

Odata intrata in incinta, am simtit ca m-am intors in timp; decorul este fascinant:


 

    Spre seara ne-am cazat in Sanur, una dintre cele mai populare statiuni, unde eu consider ca ai la indemana tot ce poti visa: plaja intinsa de nisip, restaurante animate si de buna calitate (multe cu muzica live), saloane curate de masaj, magazine si o piata traditionala. 






    Hotelul la care ne-am cazat in Sanur este Gryia Santrian; camerele din aripa beach sunt renovate, insa cele din aripa garden au avantajul unei linisti depline. Hotelul este unul frumos, cu decoruri balineze, cu statuetele lor din piatra in gradini de un verde crud, cu mici fantani, cu iazuri pline cu pesti colorati, cu frangipani si alte plante minunate. Plaja este chiar in fata hotelului, langa restaurant si terasa. Micile balineze circula mereu si te invita la masaj, te imbie sa le faci o vizita la magazinul lor cu marntisuri sau poarta pe cap cosuri cu fructe, unele nestiute. 







    Din Sanur se pot face o gramada de excursii, fie cu un scooter inchiriat, fie cu o masina cu sofer/ghid: poti vedea temple, plaje, cluburi de zi pe plaja, alte statiuni unde se face surfing. E mult de hoinarit in Bali, o vizita nu este suficienta; poate doar una de cateva luni :)

Noi am ales sa inchiriem o masina cu sofer pentru o zi si am ajuns la Nusa Dua, una dintre cele mai sudice statiuni din Bali, o zona exclusivista, cu resorturi de 4 si 5 stele, pentru cei care isi doresc o vacanta linistita.





    Am zabovit pentru cateva ore la Karma Beach, unde am gasit un restaurant cu view, Le Club 22 si de unde am adunat cateva scoici interesante:







    Spre finalul zilei am regasit Templul Uluwatu la fel de impresionant, parca suprapopulat de maimute, dar cu o priveliste care nu se uita. Pe langa faptul ca este unul din cele 6 temple principale din Bali, acesta este cocotat pe o stanca deasupra marii, de parca ar sta sa se pravaleasca in ape, si unde apusul este fabulos.





    Nusa Penida este insula vecina si merita vizitata intr-o excursie de o zi, sau una de doua zile; mult mai salbatica, cu drumuri inguste, foarte aglomerata, dar fascinanta. Noi am ales o excursie de o zi, am plecat din Portul Sanur, cu un ferry rapid si am facut cam o ora. Acolo ne-au asteptat soferii, ne-am imbarcat in masini mici si am vizitat doar 3 obiective importante, cele din partea de vest, pentru ca acestea se afla la distante relativ mari unul de celelalt. Nu recomand aventura cu scooterul pentru ca drumurile sunt foarte inguste, aglomerate si nu in stare perfecta.

- Angel's Billabong &Broken Beach sunt doua minunatii naturale, alaturate:



Angel's Billabong este o piscina naturala sapata in stanca de apa. Bazinul se umple la maree inalta si aproape se goleste la reflux:







Broken Beach a rezultat prin prabusirea circulara a unei stanci, iar eroziunea naturala a stancii de calcar, cu ajutorul valurilor, a creat un arc peste apa de smarald:






       Cel mai vizitat loc din Nusa Penida este Kelingking Beach, o stanca uriasa in forma unui Tyrannosaurus Rex, cu o coama de verdeata si o plaja paradisiaca la baza. Drumul pana la baza se poate face doar daca ai mai mult timp la dispozitie, pentru ca doar o parte se coboara pe scari, apoi urmeaza o parte mai abrupta, cu pietre, iar plaja de jos merita din plin cateva ore. De data asta noi ne-am bucurat de privelistea de sus si am coborat doar pana unde se termina scarile din beton; de urcat, la peste 30 de grade, a fost foarte interesant :)






        Crystal Bay Beach este una dintre cele mai vizita plaje din Nusa Penida. Plaja cu nisip, peisaj minunat, insa intrarea in apa destul de dificila fara papuci speciali, din cauza pietrelor si a coralilor. Exista totusi in partea stanga o intrare mai facila, cu valuri mai mici si apa mai limpede. 







        Ce sa nu ratezi in Bali? Fructele de mare si noodles, orezul prajit cu legume si fructele, toate la preturi mai mult decat rezonabile. Berea Bintang este cea mai cautata, iar uneori un cocktail poate costa cat o portie de mancare. 









    
        Bali este un colt de Rai! Si Raiul il fac mai ales oamenii locului, dar si verdele crud, ofrandele fumegande, fructele ciudate pentru noi, mancarea lor divina, templele cu iz de vechi, linistea pe care ti-o da locul in sine!


Utile:

- viza se obtine in aeroport din Bali, pe loc si nu dureaza mult (VOA = viza on arrival). Costa aprox 35 de dolari.
- momentan in Indonezia se intra cu certificat de vaccinare sau de trecere prin boala (se verifica in aeroport, la plecare)
- se completeaza de catre fiecare pasager in parte formularul din link: https://ecd.beaccukai.go.id/  , care genereaza un cod QR (se verifica in aeroport la plecare si in aeroportul din bali, la aterizare)
- este necesar ca fiecare pasager sa aibe descarcata in telefon aplicatia SATUSEHAT Mobile; nu se completeaza absolut nimic in aplicatie, este necesar doar sa fie descarcata in telefon (se verifica in aeroport la plecare)
- Pentru a avea in permanenta internet, iti poti cumpara o cartele locala, daca ai un telefon Dualsim sau poti descarca in telefon eSIM (cartela virtuala) si sa-ti achizitionezi cartela de internet dorita. Airalo este compania de telefonie cu cea mai buna acoperire.



















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Saigon (Ho Chi Minh), taramul nesfarsit al scuterelor si Insula Phu Quoc

Istanbul - cu un picior in Europa si altul in Asia

Chania - de la autentic la exotic