Chania - de la autentic la exotic

 


        Pentru ca am vizitat de cateva ori partea de Heraklion, am decis ca e timpul sa vad si Chania, sau partea de vest a Insulei Creta si ma declar complet indragostita de aceasta insula!

Am ales un hotel boutique, numit Elia Agia Marina, un hotel pe minunata plaja din Agia Marina, cu o priveliste din camera asa cum visez sa am la pensie :)).  Plaja frumoasa, nisip neted, apa limpede cu pestisori si taverne peste tot imprejur.

    





        Am considerat ca Agia Marina este locatia potrivita pentru mine si nu am gresit. Plaja cea mai frumoasa, apusul asa cum trebuie sa fie la mare, magazinele si terasele nici ele mai prejos, un bun punct de plecare pentru vizite in orice directie. Raeti Taverna si Mithos Greek Restaurant au fost de exceptie, dar si terasa de pe plaja, in stanga hotelului.






        Am ales sa inchiriem o masina pentru a avea tot timpul la dispozitia noastra si pentru ca imi doream de mult timp sa ajung si in sudul Cretei, in cateva locatii la care am visat de ceva timp. Am sa las plajele pentru mai tarziu si am sa incep cu incursiunea in interiorul insulei, in partea de est, in directia Rthymnon.

    Aptera este unul din cele mai interesante situri arheologice din vestul Cretei, cu o vedere spectaculoasa asupra Golfului Souda si a Muntilor Albi. In incinta se pot vizita cisternele romane, ruinele bailor romane, un amfiteatru proaspat excavat, morminte, zidurile orasului antic si Manastirea Agios Ioannis Theologos.






   

 La cativa pasi, se inalta la buza prapastiei Cetatea Otomana Koules, care parca sta si acum de straja, ridicata ca punct de observare a traficului spre si dinspre Chania, cu o buna vedere asupra golfului.





    Despre Stilos citisem ca este un sat de munte cu multi platani, cu cateva taverne traditionale si cafenele dragute. L-am gasit destul de pustiu, la inceput de septembrie, dar nu mi-a parut rau ca l-am bifat, cu o plimbare pe strazile cuminti si tacute.



    Daca e sa-mi amintesc fara ezitare un sat traditional din zona, acesta ar fi Vamos, cu o atmosfera cretana veche, cu drumuri pavete cu piatra, cu o presa veche de ulei de masline si cu Mastirea turceasca Karidy. Aerul acesta cretan vechi te face sa visezi la Creta inca mult timp dupa ce ai plecat. 









Manastirea avea candva 3600 de maslini imprejur, asa incat o uriasa presa a fost construita aici, din care acum se mai pot vedea cele 12 arcade din piatra, impresionante, dar si ramasitele a patru pietre uriase de moara. 







    Gavalochori, satul vechi de 1000 de ani, nu se lasa deloc mai prejos si impresioneaza cu stradutele lui linistite, flancate de case traditionale colorate, cu o patina a timpului impresionanta, cu flori atarnate peste tot. Satul pastreaza cateva case din epoca bizantina si ce a mai ramas din vechea moara de masline, cu arcade venetiene. Doar radioul se auzea din cate o casa, sau cate o doamna care gatea cu voce tare :)










    Lacul Kournas apartine si el de Prefectura Chania si este situat intr-o vale, intr-un cadru natural perfect pentru a petrece cateva ore de poveste, sau pur si simplu pentru a face o scurta oprire. Inconjurat de dealuri si munti, are o culoare albastru turcoaz, in functie de cum bate soarele in el,  este adanc de 22 m si este singurul lac cu apa dulce al insulei. 
Era plin de turisti care se imbaiau, sau dormeau linistiti pe plaja, altii se plimbau cu hidrobicicleta. Drumul din parcarea privata si pana la lac este presarat cu magazine care mai de care, cu terase si tarabe bogate.





    La retur am colinat putin Rethymnon, romantic si elegant, portul principal al insulei, pe care l-am vizitat si cu alte ocazii si care mi-a ramas in suflet. Rethymnon este mica Venetie a grecilor, cu un labirint de stradute pietruite intortochiate, cu cladiri vechi, pline cu magazine de suveniruri care-ti iau ochii, de cafenele si taverne care te-mbie sa ramai. 

Vechiul port venetian, candva cu un important rol comercial, si Farul, sunt principalele puncte de atractie, mult fotografiate de turisti. Portul este presarat cu terase care mai de care mai decorate, cu vitrinele pline cu pesti si fructe de mare, expuse la intrare sa te atraga, cu barcile pescarilor care le alimenteaza, poposind in fata.






    

    Dupa o zi de lancezit pe plaja am decis sa petrecem  dupa-masa si seara in Chania. 
    Chania este ca un vis frumos, unul care nu-ti doresti sa se termine niciodata. Desi aglomerata chiar si la final de sezon, fiecare turist isi gaseste locul lui, un loc unde va fi fascinat, pentru ca fiecare colt iti spune parca o poveste. 
Din Agia Marina ajungi foarte usor cu transportul local, in 15-20 de minute. Si pentru ca nu-ti ajunge o seara sa te miri, simti sa revii de cel putin doua ori...asa ca mine! Chania este orasul de care te indragostesti pe loc, iremediabil! O alta bijuterie venetiana, un oras medieval cu stradute pitoresti, cu un port istoric si o moschee pe faleza, unde apusul poate deveni unul memorabil.

Labirintul de stradute inguste se afla in interiorul zidurilor venetiene si prezinta o sumedenie de taverne, magazine, hoteluri boutique. Chania este o poveste frumoasa!























        O zi intreaga am alocat pentru Laguna Balos, paradisul albastru - turcoaz pe care il poti vedea si cu o excursie organizata pe mare, impreuna cu Gramvousa (despre care am scris aici: https://monica-travel-story.blogspot.com/2021/01/creta-vacanta-perfecta-in-insula-zeilor.html ), dar si cu o masina inchiriata. 
Laguna Balos este o rezervatie naturala situata in nord-vestul insulei Creta, foarte vizitata pentru peisajul sau salbatic si exotic totodata, pentru paleta ireala de nuante de albastru si pentru nisipul fin si roz pe alocuri. 
Situata intre Capul Gramvousa si Capul Tigani, rezervaria este locul unde isi dau mana Marea Ionica, Marea Egee si Marea Libiei. 
Pentru drumul cu masina am ales un jeep de teren si bine am facut, pentru ca dupa ce se termina soseaua, incepe un drum pietruit, nu foarte comod. Parcarea este in general foarte aglomerata, asa ca masinile se insiruie pe marginea unei lungi portiuni de drum. De acolo drumul continua pe jos, pe o poteca pietruita, in coborare. La intoarcere este o mica provocare, insa peisajul te lasa cu gura cascata si te opresti de zeci de ori sa mai faci o poza, de parca nu e niciodata suficient. Nu este o idee rea sa va incaltati cu adidasi si sa aveti o sticluta cu apa in rucsac.
Pe plaja sunt cateva sezlonguri de inchiriat, nu multe si mai mereu pline, cateva umbrele sub care iti poti intide prosopul, tot contra cost, dar si un bar cu sandwich-uri, inghetata, diferite snack-uri si bere rece.









    

    Si cand doresti sa combini plaja cu vizita, alegi sa mergi la Elafonisi si apoi sa strabati Muntii Albi pana la Paleochora, pe un traseu destul de serpuit.

Drumurile de munte ne-au incantat; am gasit smochini si ne-am oprit ca la nuci pe marginea santului, am gasit tarabe cu produse traditionale....stii sentimentul acela cand iti vine sa cumperi tot de pe taraba....condimente, ulei de masline, masline marinate, creme de masline si compot de masline :))))

                                      


    Elafonisi este o mica insula separata de tarmul cretan printr-o laguna minunata, cu apa mica si calda, cu nisip rozaliu, a carei culoare isi schimba intensitatea in functie de vreme si de maree. Cu nisipul roz si cu apa ca in Caraibe, locatia este una destul de aglomerata. Drumul pana la plaja este in stare buna, desi ultima parte neasfaltata; masina ramane in parcare si de acolo parcurgi o portiune pe jos.

Am avut o vreme cam morocanoasa, cu un vant putin enervant, asa ca am admirat plaja si ne-am facut cateva poze, apoi am plecat spre Paleochora. Peisajul este unul care nu se uita usor!









    Paleochora, in traducere "satul vechi", a devenit dintr-un sat de pescari o statiune din ce in ce mai populara, preferata de turistii care doresc sa guste din viata cretanilor, dar sa stea oarecum departe de aglomeratia Chaniei. Ridicata pe ruinele unui vechi oras, Paleochora are acum doua plaje dragute, cateva terase colorate in centru, taverne imprastiate pe faleza si sta cuminte la poalele unui fort venetian. 









    Chania inseamna istorie, cultura, plaje uluitoare si mancare delicioasa! 

    Sa aleg intre zona de est si zona de vest a Insulei Creta? Nu cred ca pot...  Creta trebuie sa fie visul calatorului, primul gand de vacanta si niciodata singurul...pentru ca in Insula Creta te poti intoarce mereu!


                                      ................................................ Fin .................................................


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Saigon (Ho Chi Minh), taramul nesfarsit al scuterelor si Insula Phu Quoc

Istanbul - cu un picior in Europa si altul in Asia